vrijdag 9 maart 2018

1280 Dictee zaterdag 10 mrt 2018 (1): dictee Groot Dictee (9e) van Rozenburg 2018 √

Dictee - dictees [1280]

Groot Dictee (9e) van Rozenburg 2018

Laat uw stem horen! (auteur: (ghostwriter) Ahmed Aboutaleb)

1. Woensdag 21 maart is een belangrijke dag in onze democratische rechtsstaat [vgl.: rechtsongelijkheid en rechtszaal]: die dag mogen alle stemgerechtigde ingezetenen naar een stembureau om hun stem uit te brengen op een van de kandidaten voor een nieuwe gemeenteraad.

2. De politieke equipes [ploegen] die een majoriteit [meerderheid van stemmen] behalen, gaan vervolgens in conclaaf [te rade] om zich te occuperen [bezig te houden] met de compilatie [het bijeenbrengen, samenstellen] van een coalitieakkoord.

3. De onderhandelaars zoeken consensus [overeenstemming van gevoelens; algemene gelijkheid van opvatting – con = met; denk aan consent = toestemming] op cruciale [van overheersende betekenis] dossiers om reële problemen in onze metropool [wereldstad] te supprimeren [onderdrukken] en de dynamische schwung [kracht van beweging, vaart, gang] te intensifiëren [= intensiveren, andere uitspraak].

4. De lokale volksvertegenwoordigers proponeren [stellen   voor] vervolgens de wethouders, die onder het voorzitterschap van de burgemeester vanuit hun officie [ambt, betrekking] de stad in de convenabele [geschikte, passende] koers manoeuvreren [behendig besturen, ook: maneuveren, andere uitspraak].

5. Muziektheater De Ontmoeting [eigennaam] aan de Koninginnelaan [eigennaam] is een van de locaties [plaatsen] waar de Rozenburgers terechtkunnen. Bij dezen doe ik een appel op eenieder om zijn of haar favoriete kandidaat te kiezen.

6. Indien er sprake is van scepsis [twijfel over bepaalde zaak], scrupules [gewetensbezwaren, angstvalligheden] of twijfel, schroom dan niet om een colloquium [samenspraak, gesprek, onderhoud], discours [gesprek, rede, conversatie] of eenvoudigweg een kout [gesprek, ww. kouten, koutte, gekout] te organiseren waar u uw deliberaties [beraadslagingen] en groupe [GB, VD: in groepsverband, als groep] kunt bediscussiëren.

7. Ten overvloede wil ik u erop attenderen [opmerkzaam maken] dat Rozenburg een achtenswaardig en gewaardeerde constituent [samenstellend deel] van Rotterdam is.

8. De historie, de authenticiteit [echtheid, eigenheid] en het idyllische [herderlijke, landelijke] karakter verdienen de loyaliteit [getrouwheid aan een verplichting of verbintenis] en interesse van onze stadsregering.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten