donderdag 15 maart 2018

1285 Dictee vrijdag 16 mrt 2018 (1): dictee Groot Alphens Dictee 2018 √

Dictee - dictees [1285] 

Groot Alphens Dictee 2018

Alphen, stad aan de Rijn (auteur: Pieter van Diepen)

1. Na een Bloemrijk [te vergezocht – iedereen had het fout, dat zegt genoeg; niet in wdb.; omdat 'bloemrijk' ook een litteraire betekenis heeft, is de b absoluut ook goed en mogelijk zelfs beter!] jaar wordt je vandaag duidelijk dat Alphen behalve de dichter J.C. Bloem wel meer BA'ers [bekende Alphenaren] telt, geboren en/of domicilie hebbend dan wel ooit gehad hebbend in deze stad.

2. Bijvoorbeeld een voetballer die voor Ajax en een die voor Feyenoord [Feijenoord is de wijk in Rotterdam-Zuid] uitkwam, respectievelijk -komt (!), een autocoureur die bij tijd en wijle met zijn eeneiigetweelingbroer [dit woord kan zo niet: grotemensenwereld = de wereld van grote mensen, dan zou dit een broer van een eeneiige tweeling zijn – dat kan op zich wel (een 3e persoon!), maar hier werd bedoeld: een van de eeneiigetweelingbroers, en nogmaals: dat is niet een eeneiigetweelingbroer ... Overigens kan eeneiige tweelingbroer ook heel goed: dat is een tweelingbroer die eeneiig is = volgens VD uit eenzelfde bevruchte eicel ontstaan! In dat laatste geval geen drieledige samenstelling, omdat tweelingbroer al 1 woord is ...] optreedt in mallotige reclamespots, en een tennisser die in 2003 de finale haalde van het Parijse grandslamtoernooi, maar verloor van een spanjool.

3. Ook in de glamourwereld van muziek en theater doet Alphen mee.

4. Zo zijn er een hiphop- annex triphopzanger met veel power en een cabaretière die te veel deed om op te noemen, maar die vooral bekend is van haar Beatrixpersiflages [zijzelf!], haar personificatie van een overleden comédienne en haar glorieuze triomf in het
reality-tv-programma "Wie is de
Mol?"


5. Sport, cultuur, maar vlak ook de politiek niet uit: het lokale stadsbestuur telt twee oud-Tweede Kamerleden.

6. De een is nu wethouder met onder meer stadsontwikkeling in zijn portefeuille; de ander, een CDA'ster en CDA-ster, is de alom geprezen huidige burgermoeder.

7. Beiden resideren, tezamen met nog vijf wethouders en tig gemeenteambtenaren, in het megafuturistische stadhuis.

8. Stadhuis, stadsontwikkeling, maar is Alphen de facto wel een stad?

9. Legio inwoners spreken van hun dorp; het heeft immers nooit stadsrechten gekregen!

10. Evenmin als ’s-Gravenhage, al is dat discutabel.

11. Dat doet evenwel niet meer ter zake [vgl. terzijde]: na de Bataafse Omwenteling [helaas correct: in VD ook de Franse Omwenteling = historische gebeurtenis] in 1795 werden gemeenten naar Frans exempel vormgegeven en sinds de invoering van de Grond- [GB alleen: grondwet, VD: Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden, als verkorting daarvan zou je met enige moeite voor Grondwet kunnen opteren] en de Gemeentewet [GB, VD: gemeentewet, ook bij artikeltwaalfgemeente: de Nederlandse gemeentewet, alleen bij gemeenterecht: de Gemeentewet van 1851; die is wel tijdens de kabinetten-Thorbecke tot stand gekomen en met enige moeite zou je daarvan als verkorting voor Grondwet kunnen kiezen, maar het geheel lijkt mij bij spelregels GB-VD toch behoorlijk discutabel] beide van de hand van de liberaal avant la lettre Thorbecke, is het onderscheid tussen dorpen en steden definitief passé.

12. Wat maakt een stad stad?

13. Een stad is – aldus Van Dale [= woordenboek, zie lemma 'Van Dale' in een van de meest recente Van Dales –anders zou het ook vD moeten zijn, quod non - let op: 'van Dale' op de omslag van het papieren woordenboek is slechts een logo: dat heeft verder geen betekenis!] – een "grote samenhangende bebouwing, ingedeeld in straten; in economisch-geografische zin een centrum waarop de economische krachten gericht zijn, waar zij samenkomen en vanwaar zij uitgaan" en een dorp is "de bebouwde kom van een gemeente op het platteland, kleiner dan een stad en groter dan een gehucht".

14. Bijgevolg: de omvang doet ertoe.


15. Welnu, met een areaal van honderddertig vierkante kilometer en een inwonertal van honderdtienduizend mag Alphen zich met recht – maar zonder rechten – een stad noemen.


Conclusie: veel mooie vondsten, maar hier en daar doorgeschoten in gekunsteldheid. In dat soort situaties is het niet onverstandig vooraf met andere niet-deelnemende deskundigen te overleggen. 

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten