zondag 10 september 2017

1156 Dictee zondag 10 sep 2017 (3): dictee Oefendictee sep 2017 (7) √

Dictee - dictees [1156]

Oefendictee september 2017 (7)

1. Als voorbeeldig lid van de Orde van de Goede Tempelieren dronk hij geen druppel. Het kaenozoïcum [aai] is gelijk aan het neozoïcum. Een trinitaris of trinitariër is een derdeordeling. Tertii gaudentes zijn lachende derden. Het ww. terugbevragen kent alleen de onbepaalde wijs. Voor dat concert heb ik een een m-ticket. Tiens, wat maak je me nu! Zij was een leuk tiepje, typeje, typetje. Tethering is het (mobiel) met internet verbinden van apparatuur zonder eigen internetverbinding. Zij is daar tewerkgesteld. Een Nepalese thangka is een zeker boeddhistisch banier. Hij is theatercriticus. De osloconfrontatie gaat met een doorkijkspiegel. Het Jeruzalemsyndroom is zekere acute godsdienstwaanzin. Bij het stockholmsyndroom ontstaat sympathie voor je bedreiger. De tibbenhaters houden niet van doopsgezinden. Een voorbeeld van de tic convulsif is het syndroom van Gilles de la Tourette (gillesdelatourette(syndroom), tourette(syndroom)). Het leek daar wel een sodom en gomorra: er werd getieteld en geswaffeld. Een tighremt is een Berberkasteel: hoe schrijf je dat in het Tifinagh?

2. Een tiercé [tj] is een trio bij het gokken op paarden. Tieretein is een stofnaam. Een tiesjebof is een lang en lelijk persoon, Tiesjebof is Tisja Beav [joodse vastendag ter herinnering aan de verwoesting van de tempel]. De getijen wisselen elkaar af. Laat die pasteienbakker maar even betijen. Meneertje Tijdgenoeg mag ook met een kleine t. Een tijdlang hadden ze ruzie. Een tik-op-de-schaal was een oneerlijke kruidenier. De tiktaalik is een uitgestorven dier. Met tileen wordt polyethyleen bedoeld. Hou jij ook zo van tilsiter, Tilsiter kaas? Dat waren goed getimede acties. Hij bezat timmergerei en gerij. Een timon is een misantroop. Het tinderen doe je met Tinder. Een rare tinus is een slapjanus. TNv'tA is (de Maatschappij) Tot Nut van 't Algemeen. Een toeloop [too-loep] is een cherryflip [bij kunstrijden]. Tom, Dick and Harry zijn Jan en alleman (Jan, Piet en Klaas). Een toneeltruc is een jeu de théâtre. De buutreedner treedt op tijdens het carnaval. Een toognagel is een klamppin. Hij heeft een topjob.

3. Ze hadden een topgeheime afspraak. Toppende vol is boordevol. Toppiejoppie is nog geweldiger dan toppie. Zij is toppezot, stapelgek. Een toren van Babel komt meestal niet af. De mp voert vaak torentjesoverleg. Pahoehoe is touwlava en de palulu is in SR een plant. Ze moet er de fouten uit halen. De trac is [BE] plankenkoorts. Tracking en tracing is het volgen en opsporen van pakjes. Fruges consumere nati zijn nietsnutten. De Sobriëtas is een rooms-katholieke vereniging. Socii individui zijn onafscheidelijke genoten. Hij had geen sodemekraai te makken. In het Maleis is soedah al klaar: hoeft niet meer. Soekot is het feest met de soeke (mv. soeka, loofhutten). Soirees zijn de soirée musicale en de soirée dansante. Een soft focus is een flou artistique. Zij is een Soemerische vrouw. Solo e pensoso is alleen en in gedachten verzonken, solutis curis is ontslagen van alle zorgen.

4. Bij het machiavellisme heiligt het doel de middelen. Somma (ook: summa) sommarum is alles bij elkaar (financieel). Een son et lumière is een klank-en-lichtspel. Een spanjolet dient voor de sluiting van deuren en ramen. Die zijn spatgelijk. De COPD- [chronic obstructive pulmonary disease, longziekte] en ptca-specialist [percutane transluminale coronaire angioplastiek. dotteren] gingen samen eten. Een (speed)pedelec is een elektrische fiets met hoge snelheden. Je kunt spelevaren, spelerijden en spelemeien. De spetsnaz was een sabotage-eenheid in het Russische leger. Hij liep daar in zijn spierenakie. Een spiesbok is een beisa. Spijers zijn (ge)dijers: kinderen die spugen, groeien het best. Naar Spijkerborn gaan is in de gevangenis komen. De sprawl is de bebouwing rond een grote stad. Eloquentie is elocutie. Daar gaat mijn hele spullenboel. Hij spreekt Hebreeuws voor mij (ik begrijp er niets van). Sprezzatura is quasiachteloze virtuositeit. Met der springende Punkt wordt het punt waarop alles aankomt, het kardinale punt, bedoeld (punctum saliens). De bezaansschoot is een zeker touw bij het zeilen. Met een spudgun kun je aardappelen wegschieten.
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten