zondag 10 september 2017

1154 Dictee zondag 10 sep 2017 (1): dictee Oefendictee sep 2017 (5) √

Dictee - dictees [1154]

Oefendictee september 2017 (5)

1. Bij chiromantie speelt de hand en gyromantie spelen cirkels een rol. Met de rial betaal je in diverse landen, met de riyal in Saoedi-Arabië (Saudi-Arabië). Een kwalitaria staat niet in de wdb. Hij is de sjaak (de pineut). Sjaak van Buren: kan me niets (geen drol) schelen. Heel stiekem en onaangekondigd kreeg hij een klap voor zijn kanis (ponem). Dat was geen porem! Die drandus is populair. Foto's waar hij op staat, zijn zeldzaam. Penalty's brachten de beslissing. Ken je de 3, 4 en 5-steek (denk aan Pythagoras). Daarover bestaat een
10-10-10-analyse (minuten, maanden, jaren). De [cijfers] 65-plusser was qua partij een 50PLUS'er [donorprincipe]. GB: 2cv is  deux-chevaux, VD: 2CV is 2pk en 2 pk is twee paardenkrachten. Decrypten is decoderen. Je kunt de dieperik in gaan en de bietenberg opgaan. Ze moeten wel samenleven. Samaritaans doneren is een orgaan afstaan aan een onbekende. Viscose is een kwestie van viskeus zijn. Hij droeg een lederhosetje. Een repasse [uitspraak mag zonder 'uh'] is een complete tweede maaltijd. Hij spreekt vakbargoens.


2. Sinds 2012 bestaat in NL de Nieuwe Vakbeweging. In BE is vake een vleinaam voor vader. Vale betekent vaarwel en valete vaart (?) wel! In België heb je de Rode Valken (socialistische jeugdbeweging). Een valkenet is een falconet [zeker veldstuk]. Een valreepsscepter zit aan de valreep. Waar vindt men het Groot Gemeneland van Arkel? Een bavette is een zeker stuk vlees. Vaneigen (vaneigens, vaneiges) is vanzelf. Met zijn zwerende vinger zwoer hij bij varkenszwoerd. Hij is nu vastbenoemd. Een vates is een ziener. Het Tweede Vaticaans Concilie is het 21e oecumenisch concilie oftewel Vaticanum II. Het wordt kerst, het wordt Kerstmis! V.D.Q.S. is vin délimité de qualité supérieure. Een VSOP'tje is very superior old pale (tussen VS en VVSOP in). Zijn dat nou Martiaanse marsmannetjes?

 3. Een andere naam voor Venus als Avondster is Vesper. Is dat plaquetteontwerp al klaar? Een spritzer is een drankje. De dikke bertha heeft veel aan status ingeboet. Een antruwa is verwant aan de aubergine. Een deux-pièces, twee deux-pièces, drie deux-piècesjes. Een d.j.u. is een doctor juris utriusque [meester in beide rechten]. Hij was zedeloos en wezenloos. Zij is refugiée en werd onwel. Han en Hans broer gingen eropaf. Hans en Hans' zuster waren (twee-eiige) tweelingen (en ook Tweelingen). Ik zie u al hardop (!) denken: "Zoiets is toch een zeugma?". Een mijdspreuk is een eufemisme. De soldaat zou zich dood vechten. Piet en zijn vechtgenote trouwens ook. Een veellingskristal is het resultaat van vergroeiing. Veense bonen komen uit de Veenstad (tuinbouwgebied tussen Amsterdam en Leiden). Met [letters] veertien-achttien of [cijfers] ’14-’18 wordt de Eerste Wereldoorlog aangeduid. Een velocipedist zit op een vélocipède.

4. Een venia aetatis (mv.: veniae aetates) zijn meerderjarigheidsverklaringen. Een venndiagram kom je in de verzamelingenleer tegen. Een venusbeeldje [VD] is een moedergodin. Huizen kunnen rug-aan-rug staan. De Verantwoordingsdag is de gehaktdag [Tweede Kamer]. Hij is eufemismenkenner bij uitstek. De opschriftstelling komt eraan. Hij bezit een verboze verbositeit (woordenrijke woordenrijkdom). Bij de taal is flexie gewoon inflectie. Die wijk is helemaal verchineesd, gesinificeerd. De troonrede vindt plaats in de verenigde vergadering van de (der) Staten-Generaal. Fuck, wat kan het mij ook verfukken, we gaan gewoon fukkiefukkie doen. Lest we forget: opdat wij niet vergeten. Errare humanum est: zich vergissen is menselijk. Een fehlleistung is een freudiaanse verspreking. Een tract (vero, BE) is een pamflet. Traduttore traditore: een vertaling geeft het oorspronkelijke werk nooit precies weer. Trèfle is bij het kaartspel klaveren. De Metro is onder andere een metrokrant!

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten