zaterdag 23 september 2017

1172 Dictee zaterdag 23 sep 2017 (2): dictee JeeBee Dictee Arnhem 2017 √

Dictee - dictees [1172]

JeeBee Dictee 2017

(geen titel; auteur: prof. mr. dr. J.B. Wezeman, RU Groningen)

1. In de Lage Landen geldt de octrooiering van de Vereenigde
Oost-Indische Compagnie [ook e goed gerekend - Onze Taal] in 1602 als het ontstaansmoment van onze eerste multinational. De VOC [Joost: 3 x 3 puntjes ook verderop = (enige) 9 fouten] had in haar bloeitijd zo'n zesendertigduizend [Rein: 36.000 = 5 fouten] employés en haar werkterrein besloeg het gehele oostelijk halfrond.


2. De VOC verschilde uiteraard wel van de stereotiepe ondernemingsvormen van vandaag de dag. Uitkering van winst en tantièmes geschiedde niet te allen tijde in harde valuta's. maar soms in de vorm van specerijen.

3. Vele handelaren bereikten onder het motto "Vrijheid, blijheid" [ook v goed gerekend - Onze Taal] het zenit van hun roem. Van het communautair acquis [= verzameling wetten EU] had nog geen sterveling gehoord.

4. Entrepreneurs kennen tegenwoordig meer besognes. Privéaansprakelijkheid dreigt voor malafide bestuurders en medebeleidsbepalers. Vaak voelen zij een deficit ook in eigen portemonnee. Noch decharge noch exoneratie [ontlasting, vrijwaring] is daarvoor een panacee.

5. Het aandelenbezit is inmiddels wijdverbreid. Effecten worden niet alleen meer gehouden door een handjevol patriciërs of adellijke families, en emittenten [bankier die aandelen op de markt brengt] doen goede zaken op Angelsaksische [Engelse] beurzen.

6. Procesvoering in ondernemingszaken dreigt steeds meer een mandarijnenwetenschap [verstarde formalist, oorspronkelijk: hoge staatsambtenaar in China] te worden voor chic geklede Zuidasadvocaten [Amsterdamse stadswijk met internationale allure] die een kat-en-muisspel in de rechtszaal niet schuwen.

7. Men voert strijd over exhibitieplichten [voorbrengen van bewijzen, geschriften], oligarchische clausules of caoutchoucartikelen [rubber]. Maar tot genoegen van de rechterlijke macht ontaardt het zelden in scheldkanonnades of kakofonieën [geheel van vele slecht samenklinkende klanken].

8. De elektronische revolutie heeft het juridisch metier voorgoed veranderd. Computers en smartphones zorgen, via het wereldwijde web, voor razendsnelle online-informatieontsluiting [klemtoon op 'online', anders los]. Bureaus vol paperassen zijn vervangen door overvolle inboxen met e-mailberichten.

9. Toch spreken we soms met nostalgie en melancholie over het verleden. Nog in 2005 riep minister-president Balkenende de Tweede Kamer op om meer 'VOC-mentaliteit' te tonen, een mentaliteit van optimisme en bravoure!
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten