woensdag 20 september 2017

1170 Dictee woensdag 20 sep 2017 (1): dictee Oefendictee sep 2017 (16) √

Dictee - dictees [1170]

Oefendictee september 2017 (16)

1. Het lijkt hier de ark van Noach wel. Met een licht gemoed, le coeur léger, gingen we ertegenaan. Dit dummy'tje wist niet wat een mummietje is, laat staan wat dukkah is. Een dichter van eclogen of ecloge's is een eclogendichter. Wat is het verschil tussen eraan toekomen en eraan toe zijn? Een femcee is een vrouwelijke mc, master of ceremonies. Op 'ccine': vaccine (vaccina, koepokstof), fettuccine (Italiaanse lintpasta) en coccine (rode teerverfstof). Is Dunglish net zoiets als Franglais?

2. Met 'dys-': dysartrie (spreken), dyscalculie (rekenblindheid), dysenterie (rodeloop, bloedige diarree), dysfagie (slikken), dysfasie (woorden en zinnen), dysfemisme (tgov. eufemisme), dysforie (neerslachtigheid), dysgenesie (slechte orgaanontwikkeling), dysgnosie (denkvermogen), dysgrafie (lichte agrafie), dyskinesie (onwillekeurige beweging van hoofd en/of ledematen), dyslexie (leesblindheid), dysmatuur (met te laag geboortegewicht), dysmelie
(niet-harmoniërende verbinding van zinsdelen of woordfuncties)
, dysmenorroe (pijn voor en tijdens de menstruatie), dysmetrie (schatten van afstanden), dysmorfie (aangeboren vormafwijking aan een orgaan of lichaamsdeel), dysmorfo(fo)bie (angst voor misvormingen), dysorthografie (leren spellen), dyspareunie (pijn, voor, tijdens of na de coïtus bij de man of de vrouw), dyspepsie (indigestie), dysplasie (vorm en groei van de weefsels), dyspneu (ademnood, kortademigheid), dyspraxie (uitvoeren van gerichte handelingen, DCD, KIDD-syndroom), dysprosium (chemisch element 66, Dy), dysteleologie (verkeerde doelgerichtheid), dystheïsme (kakotheïsme: God is onrechtvaardig en slecht), dysthymie (chronische depressieve stemming), dystonie (spanning in een spier), dystopie (antiutopie), dystrofie (groeistoornis), dystrofine (eiwit in spiercellen dat ontbreekt bij patiënten met de ziekte van Duchenne), dystroof (dieren of planten: arm aan voedsel en rijk aan humuszuren) en dysurie (druppelpis). In GB ook nog: dysbiose (verstoring van de darmbacteriën), dyslipidemie (verstoorde verhouding vetstoffen in het bloed) en dysgrammatisch (rommelig, chaotisch, van de hak op de tak). Alle andere woorden zullen we dus maar met 'dis-' schrijven!


3. Ik weet niet welke reden hij heeft om ik-weet-niet-hoe-vaak uit zijn slof te schieten. Dat was een kadee van een sigaar. Eerst een sappige karmijn oppeuzelen, daarna die plank karmijnen! U begreep toch wel dat ik een Karmijn de Sonnaville bedoelde, hè? De lady's gingen naar de ladies' night in Rome, de Eeuwige Stad, la città eterna, Roma aeterna, het eeuwige Rome. De limbo's dansten de limbo. Is het een maria-lichtmisgebruik om bij een pizza Margherita een margarita te drinken? De mati had veel matties in Nederland. Onbegrijpelijk dat die monsieur Prudhomme, preciezer: Joseph Prudhomme, als vertrouwensman, prud'homme, werd aangesteld.

4. Het dolce far niente is het zalig nietsdoen. Daarbij moet je niets doen dan luieren. Het paard neit [hinniken] en nijt [met het hoofd stoten]. De tararaboemdijeefiguur hoorde duidelijk kaboem, rats-boem. Het Roomse verleden slaat op Rome. Hij studeert Rotwelsch en Welsh. Max Verstappen lag rondelang op kop: wel 10 ronden lang. Op de Malediven betaal je met rufiyaas. Zij was in het roze, droeg lichtrode kleren. Wanneer valt Roze Zaterdag? Voor de volledigheid: roze bloesem, een roze koek (glacé), roze basterdwederik, roze teunisbloem, hij at rosé lamsvlees en dronk roséwijn, een roshi is een zenmeester, een rozerode kleur, de roze driehoek, het roze front, een roze wolk en een roze bril. Het siena en het terra di Siena komen, net als de Siënese (?) schilderschool, uit Siena. Er werd een bericht uitgestuurd, dat de directeur de laan uit gestuurd was. Het was een waar va-et-vient van hotemetoten. Het is vandaar nog een uur lopen. Een foodie is gericht op voedisme.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten