maandag 25 september 2017

1173 Dictee maandag 25 sep 2017 (1): dictee Oefendictee sep 2017 (17) √

Dictee - dictees [1173]

Oefendictee september 2017 (17)

1. Een kenau zou je een bataaf kunnen noemen (of: een virago, dragonder, gendarme, kurassier, mannetjeswijf, mannin, driedekker). Een batengel is een liggende gamander. Tria juncta in uno: drie in een, een drie-eenheid. De bathyale zone loopt van 200 tot 3000 m onder de zeespiegel. In de Provence kun je schuilen in een borie. Trommelen? Zoek op '*trom*': handtrommel (handtrom), kaardtrommel [cilinder met kaarden = haken!], luchttrommel [bij brandspuiten, of n.a.v. plastic soep ook: luchtrommel?], apinti of pinti, bendir of lijsttrommel, bobine (voor platte kabel), bodhrán [bau-raan] (Ierse handtrommel), bongo (Cuba), brush [bruhsj] (kwast voor de steeldrums), cajon [kaa-chohn] (bij tangomuziek), derboeka of darboeka (Arabische of Turkse vaastrommel), djembé (West-Afrikaans), drum, drumstick, equerre (trommelkruis landmeters), junglemuziek is geïnspireerd op getrommel, kassie of kassia (trommelstok), kawina (cilindrische trommel), kendang (slaginstrument met trommelvel), knijptrommel (Afrikaans), mars (vero: trommelslag), het trommelvlies sluit het middenoor af, myringitis (trommelvliesontsteking), myringotomie (doorprikken ervan), paracentese (punctie), ramplan(plan), rataplan, roffelvuur (trommelvuur), rombom(bom), sabar (bespelen met lange stok), schuintamboer (uit liedje), skraki (SR) = skratjie, skrakipoku = skratjie pokoe (zang, voorloper van kaseko), stonewashed (van kleding), tamboer, tamboerijn (rinkelbom), tamtam, telefono, tombak (Iraans), tympanie (trommelzucht), waterkalebastrom, en nog veel meer ...

2. Het liep uit op hØken en neuken. Een ascendant is geen verwant. Ze cacheerden, dat het kasjeren hier vergeten was. Op Prinsjesdag was het Oranjeweer. Het Oranjezonnetje scheen. Baby's verdienen tender loving care. Na die stressvolle stresssituatie was ze op en tenden. Hij dacht gewonnen te hebben. 't En doet, (ei)laci! Mogen wij drie côtes du Rhône van u? Een cremaillère is een heugel of haal. Wat is het verschil tussen crambe recocta, crambe repetita en crambe bis cocta? Antwoord: niets. Het is opgewarmde kost, oude koek. We hebben lekker genasjt: crudités als voorgerecht, surf-and-turf [zeevruchten en rood vlees] als hoofdgerecht en spécialité de la maison, en croquembouche als nagerecht. Door een forse douw belandde hij op de bedauwde grond. Hij is regelmatig de kantjes aan het aflopen. Haar broer heeft er vroeger de kantjes van af gelopen, maar toen wel zijn kandjes gehaald. Wat ooit als inflectie [flexie] begon, kan door deflexie tenietgaan. De afkorting d.e.t. staat voor daarentegen. Hoe is de uitspraak van 'dictionairetje' [en: bravoure]? Die fles is al geknotst.

3. Het mineraal dolomiet komt uit de Oostenrijks-Italiaanse Alpen. Een domus Dei is een godshuis, een huis Gods. Nee joh, drabkleurig is niet kraprood! De Dreigroschen- of Driestuiversopera berust niet op een driestuiversroman. De drilsergeant was overigens drinkebroer en dronkenlap. Druiven plukken wil ik wel, theeplukken en wolplukken niet. Du moment dat ik 'dummies' schreef, wist ik dat het fout was [dummy's]. Ik geef hen maar wat eau de toilettejes cadeau. Alle edelgermanen worden geacht blond en blauwogig te zijn. In mijn professional organizer vond ik de afspraak met de merchandiser terug. Bij het ontwerp van het echappement was een lelijke échappade gemaakt. De woorden 'deze zelfde' en ''t zelfde' hebben eenzelfde schrijfwijze. Een maken is een kwestie van eenmaking, een worden een kwestie van eenwording. De een-na-laatste bus is de op een na laatste bus. De elfen waren met hun elven. Geloofd zij Elohiem! Die serafijnen zongen in de Serafijnen [engelenkoor]. Als je een negligé of negligeetje draagt, ben je en profond négligé (en vast ook: en pantoufles). In zijn entrain was hij flink en train. Dat is geen setter, maar een épagneul (een spaniël). Verzin eens een ezelsbruggetje voor de schrijfwijzen van de woorden 'epididymis' en 'syfilis'.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten