donderdag 14 september 2017

1164 Dictee donderdag 14 sep 2017 (2): dictee Oefendictee sep 2017 (15) √

Dictee - dictees [1164]

Oefendictee september 2017 (15)

1. Chateaus zijn wijnkastelen. Soms schenkt men daar
châteauneuf-du-pape. Ethyn is acetyleen. Een chrysant is hetzelfde als een chrysanthemum. Een explicit zijn de slotwoorden van een tekst, van een handschrift. Explicite (bw.) of expliciet (bnw.) is uitdrukkelijk. Chroesjtsjov at graag borsjtsjsoep. Orl-artsen zijn
oto-rino-laryngologen. De brahmanen en brahmapriesters vereren Brahma. Het pyrronisme (uit twijfel komt de waarheid voort) verwijst naar Pyrrho. Dat is faisabel, dat is te doen. Jongeren vinden vaak iets coewl. Amphigouris zijn nietszeggende gedichten. De dernier cris zijn de nieuwste modesnufjes. Enfants chéris zijn lievelingetjes.


2. De aides de cuisine stuurden regelmatig aide-mémoires naar diverse aides-ménage. Hij werd geboren anno Domini (A.D.) 1627. Hij is deeltijdvutter. Een dasymeter meet veranderingen in de dichtheid van lucht. De Zondagswet (VD, GB: z – ten onrechte, donorprincipe) is van 1815. Hij gaf een reflectie op het woord 'reflex'. Ze werden geaaid en gestreeld. De Jannemannen hadden veel pret. Ze droegen hun leider op handen. Zou er een orkaan ophanden (op komst) zijn? Bij verzending kan groepage voorkomen. Hij is bijdehand, zij nog bijdehanter, want ze heeft haar iPhone met muziek van dEUS altijd bij de hand.

3. Het tegengestelde van een aande(r)- of bijde(r)hands paard is een vande(r)hands paard (dat laatste is dus 'rechts'). Wanneer noem je een breiwerk links-links? Ze speelden balletje-balletje. Hoe spreek je 'portakabin' [èh, ih] uit? Ottelenojeheine (attenoje), dat is sterk, zeg! Dat entremetstje (tussengerecht) smaakte! Thee citroen [BE] bestel je net zoals rum-cola en spa rood. 'Krijg het leplam' betekent 'krijg het leblazarus, het lebbes'. Leppen van een drank is lebberen. Een antipyreticum is niet altijd een antimycoticum! Het was vervaardigd van gore-tex. Hapsnap, te hooi en te gras, citeerden ze enkele strofen. Wil je een kilo gouda meebrengen? Ze zouden een aarden wal opwerpen. Wil je daar even een blik op werpen?

 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten