dinsdag 19 september 2017

1169 Dictee dinsdag 19 sep 2017 (1): dictee Het Groot Erasmusdictee √

Dictee - dictees [1169] 

Het Groot Erasmusdictee

1. Desiderius Erasmus' gedachtegoed is vrij algemeen bekend. Zijn geboortedatum is 28 oktober 1466 (?) in Rotterdam. Hij was onder andere priester, augustijner kanunnik, theoloog en humanist. Hij was een onwettig kind (defectus natalis, geboortedefect). Rond zijn vijftigste kreeg hij daarvoor pauselijke dispensatie. Hij bezocht de parochieschool, voorloper van de Latijnse school, en het Coornhert Gymnasium in Gouda. In 1506 schreef hij zijn Lof der zotheid (Laus Stultitiae). Hij overleed op 12 juli 1536. Zijn graf is te vinden in het plaatselijke munster in Bazel [Nederlandse naam; Zwitsers: Basel]. Zijn laatste woorden waren volgens de overlevering: 'Lieve God'.

2. We hebben volgens VD heel wat uitspraken aan Erasmus te danken: Aethiopem dealbare (de moriaan wassen = vergeefse moeite doen) [A vanwege de aardrijkskundige naam?], Bijbels humanisme in de geest van Erasmus, een canis in praesepi (hond in de ruif) = een dwarskop die anderen het gebruik van iets wil beletten hoewel hij er zelf niets aan heeft, uit louter boosaardigheid, het lettertype civilité, de alieno liberalis (vrijgevig met het goed van een ander, riemen snijden van andermans leer), de fumo ad flammam (van de regen in de drup) en dulce bellum inexpertis (de oorlog schijnt plezierig aan wie er geen ervaring mee heeft).

3. Verder nog: elephantum ex musca facere (van een mug een olifant maken), graculus inter musas (kraai onder de muzen), haereticus in grammatica (ketter in de spraakkunst), intelligenti pauca: voor de verstandige zijn weinig woorden voldoende, ook: een goed verstaander heeft maar een half woord nodig, lumen mundi (titel van Erasmus: licht der wereld), post bellum auxilium = mosterd na de maaltijd en res publica litteraria (de republiek der letteren, république des lettres).

4. Ten slotte is er nog een Erasmusprijs (prijs voor een persoon of instelling die een belangrijke prestatie heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk terrein), is de Erasmusbrug een brug in Rotterdam en zijn er Erasmusstudenten (GB); de Taalunie meldt daarbij: in de samenstelling "Erasmusstudent" is Erasmus zowel een letterwoord (European Community Action Scheme for the Mobility of University Students) als een verwijzing naar de humanist Desiderius Erasmus, die in zijn tijd meerdere universiteiten bezocht. Het letterwoordkarakter is op de achtergrond geraakt; Erasmusstudent wordt beschouwd als een samenstelling met een gewone eigennaam. Daarom staat er geen koppelteken tussen Erasmus en student.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten