dinsdag 12 september 2017

1159 Dictee dinsdag 12 sep 2017 (3): dictee Oefendictee sep 2017 (10) √

Dictee - dictees [1159]

Oefendictee september 2017 (10)

1. De refugiee, zij werd goed geholpen. De worst werd in slijsjes geslijsd. De sloeharing en de noordzeegarnaal zijn geen Middellandsezeevissen. Hij liep over een haarbouclé tapijt (of was het: haar bouclétapijt?). Een slij(tje) is een zeelt, een ankh is een sleutelkruis. Eindelijk is tenslotte ten slotte (of omgekeerd!). Dit is gedrukt in lettertype elzevier. De Memisa was de Medische Missiesamenwerking. Daar moet een circumflexje op. Het is ont-hiv'en of onthivven, afhankelijk van de uitspraak. Een shop-in-shop is een zelfstandige winkel binnen een warenhuis. Een documentaire-theater speelt ware gebeurtenissen na. Is dat nou kort- of lang geleden? Een hemlockspar behoort tot de dennenfamilie. De twee kekuléstructuren van benzeen vormen een grensstructuur. Zij hebben een conto a metà. Blakaipesi (mv.) zijn eetbare zaden. Het ADP (adenosinedifosfaat) is een fosforylerend (veresterend) en energie leverend reagens in biochemische reacties. Brønstedzuren kunnen een proton afstaan aan een base. De oersted (Oe) is een niet-SI-eenheid van magnetische veldsterkte. Prieeltje, priëlen, financieel, financiële.

2. Shanghaaien is overhalen tot onaangenaam werk. Atimie is eerloosheid. Een loodslab vindt men in een schoorsteen. De oldskool staat tegenover de newskool. Vonkelwijn komt uit Zuid-Afrika en is mousserend. Een oudgelovige geloofde nog. Drie slag is uit (bij honkbal), bij dammen kennen we de dubbel- en drieslag. Met een slag- of valflouw vang je vogels. Bijgegoten koffie is slappe daan. Hij kneippte regelmatig. Je kunt in de knijp zitten. Met een klizeerschaaf schaaf je lijsten. Het OSAS is een obstructief slaapapneusyndroom. De baard van Mozes is het slaapkamergeluk. Je kunt iemand slaapwel wensen. Met sjok wordt chocolademelk bedoeld. Niet elke skiër is een skiester. SkijjØring is het zich laten voorttrekken op ski's. Aceetaldehyde is ethanal. Hij was alom bekend. De speeltijd is al om. Zijn rafblauwe ogen vertederden me. Noem orangeade gerust verfrissend. In de gelagkamer hing een lachspiegel. Hij leefde van uit Zweden aangevoerd wittebrood. De jager heeft geschoten: de kauw is uit de lucht.

3. Hij gaf het commando: staak het vuren! Daarna werd een
staakt-het-vuren overeengekomen. Heerlijk, die gazeuze drank. Ze speelden op flügelhorn en bugel. Beschikbaar was patchoeli- en kajapoet(ih)olie. Een seú is een oogstfeest op Curaçao. Shaolin kungfu werd oorspronkelijk beoefend door monniken. Scheeliet is een mineraal. Hij is schat- en schatrijk. Lapalissades zijn vérités de Monsieur de la Palisse (waarheden als een koe). Sero sed serio: eerst met tegenzin, maar, eenmaal begonnen, met hart en ziel. Als je een droge, witte loirewijn, bereid (!) uit sauvignon blanc wilt, moet je dat aangeven. Zijn er nog veel café billards? Hands-on bezig zijn is praktisch. De overvaller riep: "Hands up!". Dat heb ik al
ik-weet-niet-hoe-vaak gezegd. Een relâche betekent: geen opvoering. Ik was 3 seconden lang in beeld. Vomeronasaal betreft feromonen. Vroeger schortten zij hun lange gewaden.


4. Een grande bouffe is een schranspartij. Hij heeft geschwalbd. Zij volgt de cesartherapie. Een calorimeter meet calorieën. Eolisch is met of door de wind. Een schotel-op-steeltje is een schotelkluifzwam. Ik deed hbs B. Hij is mijn behuwdzoon. Schoorsteenvegen is de schoorsteen vegen. Waar is het dossier-Dutroux? Hij reedt mee aan dat schip. Schoentje lap is slofje-onder (slofke jagen, een kinderspel). Een schismaticus is een scheurmaker in de kerk. Een scheveninger hoeft bij weer verliezen niet opnieuw een rondje te betalen. De schicksalsstunde is het noodlotsuur. Een sembah is in Indië een gebaar van aanbiddende verering. Ze aten scheepsspek, maar het leek wel scheepspek. Een conchylioloog bestudeert schelpen. Conchiglie [uitspraak!] is schelpjespasta. Is wolframaat sterk? In de woestijn kun je je richten op het Scheepskompas. Een hippopotamus is een nijlpaard of log persoon. De hypothalamus zit onder de thalamus. Hij jammerde aan één stuk door.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten