dinsdag 12 september 2017

1158 Dictee dinsdag 12 sep 2017 (2): dictee Oefendictee sep 2017 (9) √

Dictee - dictees [1158]

Oefendictee september 2017 (9)

1. Een heckler verstoort debatten of voorstellingen. Een kechie of kuchie is een bo. In een hôtel garni kun je niet eten, in een gewoon hotel wel. Ik blijf 'ju-ju spelen' een rare schrijfwijze vinden (naast juju als voorwerp met magische eigenschappen). Snijdsel is haksel. Van creperen komen crepeergevallen. Contrastief tegenover niet beschouwd staat wel beschouwd. Wil je een Engelse, een berliner-(!) of een Bossche bol? Hij is tae-bo- en tai-chifanaat. Wanneer is die vrouwelijkecommandantenbijeenkomst? Schund is minderwaardige literatuur (GB ook: tt). 'Petit restaurant' heeft in GB 2 meervoudsvormen. Waar het Jan Contant is, is jantje-contantje welkom en is het handje contantje, boter bij de vis. Colorfieldpainting is een stijlrichting in de abstracte schilderkunst. Een soera is een hoofdstuk van de Koran (114 stuks) en en surah is een zwaar (kunst)zijden weefsel.

2. De drie -yaki's zijn: suriyaki, teriyaki en teppanyaki. Hij kwam om in een thermieteninferno. Een oesie is een olifantenbegeleider in Myanmar en een uzi is een machinepistool. Wat is de exdatum hiervan? Hij is oud-gereformeerd en nu oudkatholiek. We hebben zukke leuke buren. We zijn het eens, zulle? [tw. BE]. Een kodkod is een nachtkat. Van vulgate [als standaard aanvaard, erkend] teksten mag je niet afwijken. Zág, kaerel, loop eens deur ... Cosas de España: een buitenstaander begrijpt daar niets van. Ben jij echt van de proapartheid? Wazzup? [jongerentaal]. Kijk, dat zijn echt een paar buma's [burgerman]. Kaurikopal is hars van de kauri, een kaurikoopal is een houthandelaar. We kennen kob- en kapmeeuwen. Discant en baskant zijn orgelregisters. Zij vormen een dissidentencollectief van dissidentes. Niemand zal haar met haar missprijzen nog misprijzen Een kniller is een gewezen soldaat bij het KNIL. De feiten logenstraffen zijn bewering. Die loochening (dementie, desaveu, negatie) bleek onjuist. Je kunt iemand een dementi geven (van leugens betichten).

3. Hij heeft niet eens (geeneens) goedendaggezegd. Ik kreeg de benefit of the doubt (het voordeel van de twijfel). Hoe ziet een bernardtiti (bernhardaapje) eruit? Qua (Maas)water is Rotterdam de vieste stad. Bij warmtekracht denk ik aan de warmte-krachtkoppeling. Zie het apengapen van die apen! Alleen vrouwen verbleven er in het artiestenverblijf. Een scooper is een zekere machine voor grondverzet (zwenklaadschop). Zij staan bekend om hun sekscapades. Sereh [èh] is citroengras. Een kweester is nachtvrijer. De traktatie werd op een kabaret geserveerd. Een kylix is een ogenschaal. Hij bekleedt de overstenrang. Hebben wij nog zo'n alt-A-hypotheek? Ayahuwasca
[aa-jaa-wahs-kaa] is een Zuid-Amerikaans geestverruimend plantenbrouwsel. 18-karaats goud is goud van 18 karaat. Uit het magdalénien? Wil je het gereedleggen? De Académie française moet je niet verwarren met het Théâtre-Français. Bij 'crypte' moet je het mv. maar niet gebruiken! Hij werd veel en vaak geprezen (en is dus veel- en vaakgeprezen). Zijn zij vrij- of oudkatholieken? Hij heeft het meegeratst.


4. Een caret is een weglatingsteken. Die oud-keel-neus-oorarts bezit een GB. Een rijsscherm is van rijshout. Een ritsstamp gebruikt de smid voor hoefijzers. Het was een plezante plaisanterie. Alsjeblieft, geef me nog één sauternes ... Werkende weg ontstond een mooi resultaat. De paarden leden aan de surraziekte. Hij woont in Emmer-Compascuum. Hij werkte ooit bij de rijkswacht. Dit is een regelrechte succes(s)story [GB]. Een geksspel is een narrenbijeenkomst. Een ronggeng is in Indië inheems dansmeisje. Een tiktaalik is een uitgestorven dier. Daar was een tweederde-Tweede Kamermeerderheid voor te vinden. Een snorrebot is een hor. Met helleniseren wordt Helleens maken bedoeld. In een kiptandoorimenuutje zit kip tandoori. Bij een snèk [eettentje, Antillen] kun je snacks kopen. Ze speelden snip-snap. Hij heeft een snor(ren)baard. Een sneeuwbes heeft roderoze bloemen. Het Hoge Noorden kan het hoge Noorden van Europa zijn. Wit- of zwartwerk? Mag ik die au-bain-mariepan lenen? Zij is het promiscuest [meest promiscue] van al. 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten